Rit met paard en koets

Het koetsieren is onze liefhebberij.

Wij hebben mooie paardenstallen waar uw paard kan verblijven tegen een vergoeding van € 50,00 per paard voor 1 nacht, uiteraard inclusief hooi en brokken.

Bij uw verblijf in onze Bed and Breakfast is het mogelijk om een rit per koets te maken met onze eigen paarden. Het koetsieren is onze liefhebberij en we nemen u graag mee voor een rit over de Waaldijk of door het boerenlandschap.

B&B De Blauwe Pomp Paarden 1

Artikel in de Waalkanter 2015:

De ontmoeting is even hartelijk als vertrouwd. Mijn hand verdrinkt in de grote werkmanshanden van Gerard Degen. Handen die kunnen maken wat ’s-mans ogen kunnen zien.

In 2003 bouwde Gerard Degen eigenhandig een monumentale hooischuur naast zijn landelijk gelegen huis aan de Koningstraat. Een blikvanger voor het passerend verkeer op de Schoenaker. En toen begon het; Gerard Degen kreeg de smaak te pakken om meer mooie dingen te maken. Of beter gezegd; mooie dingen te restaureren.

BB De Blauwe Pomp Beuningen Gelderland Gerard Degen restaureert oude koetsen en andere paardenwagens. FOTO: GER LOEFFENVoor zijn huis staat een prachtig gerestaureerde éénassige mallejan. Een ingenieus geconstrueerde paardenkar om dikke boomstammen te vervoeren die veelal werd gebruikt op de Veluwe. Naamgever ook van het beroemde hotel De Malle Jan in Vierhouten. De malle jan is niet het enige voertuig dat Gerard heeft gerestaureerd. Even verderop het erf staat zijn parel: een Beierse Coupé uit 1900. ‘Alleen het stalen onderstel was bruikbaar. De rest was verrot’, vertelt Gerard enthousiast. De Coupé was ooit eigendom van dokter Chris van Haagen, tot 1951 huisarts in Beneden-Leeuwen. Jarenlang had het rijtuig onbeschut op een camping gestaan. De elementen deden hun verwoestend werk. Nagenoeg niets was er nog over. Met een paar foto’s, een oude tekening, veel technisch inzicht en werkmanshanden wist Gerard er een prachtig rijtuig van te maken. Hierin wilt elk bruidspaar elkaar de eeuwige trouw beloven. De met skai bekleedde houten kap, de wielen en spaken; alles heeft Gerard met de hand gemaakt. Rond de grote wielen liggen hard rubberen ‘banden’. ‘Die zijn er in Polen opgezet. Binnen een week had ik ze terug’, zegt Gerard. Hij won een prijs met de Coupé.

Nog meer moois staat uitgestald op het erf: een Twentse oogstwagen uit 1906. Het ingenieus houten onderstel laat de achterwielen meedraaien. Een techniek die de laatste decennia veel wordt toegepast op vrachtwagens werd al in 1906 toegepast. Maar toen met houten balken. Ook een zogenaamde kerkbrik uit Bentheim heeft Gerard onder handen genomen. Veel met eikenhout gerestaureerd. ‘Met eikenhout kun je nauwkeuriger werken’, legt hij uit, ‘dat werkt minder zodat de verbindingen intact blijven. Met beukenhout zou dat niet kunnen’.

‘Alleen in de wintertijd werk ik aan de restauratie’, vervolgt Gerard. ‘In de zomertijd zijn we buiten aan het werk. In de tuin’. Rond het huis ligt een tuin van ruim 6000 vierkante meter. Daar is ruimte genoeg voor de twee Vlaamse paarden. ‘Ze lijken veel op elkaar’, zegt Gerard, ‘maar het is geen familie van elkaar. Ze kunnen het prima vinden met elkaar’. Gerard is lid  van de vereniging ‘Vrienden van het aangespannen paard Maas en Waal.’ De vereniging organiseert regelmatig ritten. Dan krijgt de Beierse Coupé een extra poetsbeurt en worden de twee Vlaamse voorgespannen. Dan kan iedereen genieten van het vakmanschap van Gerard Degen.

Bron: Ger Loeffen